onsdag 27. juli 2016

Cracking the Glass Ceiling: Hillary Rodham Clinton and U.S. Presidential Politics

So last fall I conducted a seminar at the Peace Research Institute Oslo (PRIO) about Clinton, running for president, and gender bias. You can actually watch a video of my presentation here. (Yes, I was pretty pregnant when I did this.) First, full disclosure: I am not an expert in gender and politics. But, since I was invited to speak about Hillary Clinton by their gender research group, and I am interested in how female politicians are treated in the media and by fellow politicians, I figured let's do this.


I wrote a long blog post for them in preparation for the seminar, where I focused on the incredibly sexist 2008 election cycle. You can read the whole thing here. What's ironic is that because Donald Trump at that point (August last year) was not being taken all that seriously yet, I was hopeful that the 2016 cycle would be an improvement, gender bias-wise. This was based on the stick-to-the-facts campaign being run by Clinton's main opponent, Bernie Sanders, who refused to comment on her hair, clothes, or body (as opposed to many, many incidents in 2007-2008).


Yeah, so that was a YUGE mistake. YUGE.


mandag 25. juli 2016

Hvordan velges egentlig presidenten, del II

Hva innebærer det føderale systemet?


Dette var et av den amerikanske grunnlovens mange kompromisser, ment som den gylne middelvei mellom det å la Kongressen velge presidenten og det å overlate denne viktige oppgaven til de upålitelige massene. Det var nemlig en del grunnlovsfedre som ikke helt stolte på de upålitelige massene (det sier seg jo selv, de er jo upålitelig) en intuisjon som for øvrig virker meget forutsigende hva gjelder årets valg. Uansett. Dette kompromisset gjør jo at visse delstater er viktigere enn andre i denne prosessen, men kanskje ikke på den måten man skulle trodd. Mens California, som er en meget stor delstat, altså avgir hele 55 valgmenn, avgir lille Iowa kun seks valgmenn. For å vinne presidentvalget må en kandidat få tildelt 270 valgmenn, av totalt 538. Dermed skulle man tro at California er viktigere enn Iowa. Men det er den på en måte ikke.



Partidelstatene endrer ikke parti


Mange delstater er solide partidelstater. California stemmer demokratisk, mens Texas, med sine 38 valgmenn, stemmer republikansk. Dette endrer seg ikke (i hvert fall ikke i år, selv om man skal være forsiktig med å gjengi såkalt «konvensjonell visdom» i et valgår der all konvensjonell visdom om det amerikanske presidentvalget er snudd på hodet). Dermed kommer hverken Trump eller Clinton til å bruke mye tid eller penger i disse delstatene. (Igjen, la meg bare få understreke at dette er et uvanlig år og at jeg så absolutt ikke vet hva Trump planlegger til høsten. Kanskje tilbringer han hele høsten i Texas. Kanskje kommer Texas til å endelig bli en egen nasjon. Hva vet jeg.)


Resten kan du lese på Bjørknes Høyskoles egen blogg!

onsdag 20. juli 2016

Hvordan velges presidenten i USA?

...sånn egentlig?  Del I:

Valgkamp

Donald Trump sier mange rare ting («jeg kan ord, jeg kan de beste ordene») og Hillary Clinton er visstnok en lystløgner, morder og verst av alt; ei gammel dame . Vi har sikkert alle venner på Facebook som har vært ihuga BernieBros, eller en onkel fra distriktet som er skikkelig overbevist om at Trump kommer til å #MakeAmericaGreatAgain. Selv er jeg definitivt skyldig i å dele en haug med artikler på Facebook (sorry, «venner») og tvitrer jevnlig om valget. Min unnskyldning er at jeg jo faktisk forsker på amerikansk politikk og det å holde meg jevnlig oppdatert er en del av jobben min. Heldigvis også er det en hobby jeg har, så her overlapper fritid og jobb heftig.

Hvordan forstå hva som skjer?

Men nok om meg. Hvordan skal de som er interessert men kanskje ikke kan så mye om amerikansk politikk egentlig forstå hva som skjer? Hvordan se forbi mediestøyen og gjøre seg opp en mening om hva som er viktig og hva som er irrelevant?For eksempel er det alltid mye fokus på de nasjonale meningsmålingene og det såkalte «horserace» – om Trump eller Clinton leder veddeløpet. Hver gang Trump for eksempel leder over Clinton i en meningsmåling slås det stort opp (også gjerne her hjemme i norsk media) og alle får panikk (med mindre du er han onkelen i distriktet med #MakeAmericaGreatAgain caps på hodet).

Resten kan leses på Bjørknes Høyskoles egen blogg her!

søndag 17. juli 2016

Republikanernes landsmøte: Trumps hvitmannsklubb?

Jeg har skrevet en liten artikkel for NRK Ytring om republikanernes landsmøte som starter i morgen. Torsdag kveld kommer Donald Trump og Mike Pence til å akseptere Det republikanske partiets nominasjon som president- og visepresidentkandidat. Disse to karene er vel det eksakt motsatte av det republikanerne så for seg da de skrev "obduksjonsrapporten" etter Mitt Romneys tap i 2012. Les mer her: