fredag 17. april 2015

Presidentvalg, utenrikspolitikk og amerikansk eksepsjonalisme

Har publisert en kronikk i Morgenbladet i dag, som ser på amerikansk eksepsjonalismes rolle i utenrikspolitikk og presidentvalg:




"Den amerikanske presidentvalgkampen har selvsagt startet, selv om vi skriver 2015 og ikke 2016. Utenrikspolitikk er sjelden hovedgrunnen til at kandidater stiller til valg, men siden 2001 har det vært veldig viktig for presidentkandidater å bevise akkurat hvor patriotiske de er. Mitt Romney trodde han hadde funnet vinnerformularen da han i 2012 gikk hardt ut mot President Barack Obama og anklaget ham for å ikke tro på ”amerikansk eksepsjonalisme”.


Hillary Clinton ser nå ut til å bli demokratenes kandidat ved presidentvalget i 2016. Sannsynligvis vil de nye republikanske kandidatene fortsette der Romney slapp: Akkurat hvor sterkt tror egentlig Clinton på amerikansk eksepsjonalisme?


Å ikke tro på amerikansk eksepsjonalisme er noe av det verste man kan si om en amerikansk politiker. Hvorfor det? Hva er amerikansk eksepsjonalisme? Begrepet har på mange måter betydd ”annerledes enn Europa”, siden USA jo ble grunnlagt som et selvbevisst republikansk alternativ til de europeiske monarkiene. Problemet med amerikansk eksepsjonalisme er at definisjonen ”annerledes enn Europa” ikke holder. Amerikansk eksepsjonalisme handler ikke om objektive, deskriptive faktorer, men om en nasjonal identitet som bygger på en ide om at USA er normativt overlegen andre land."


 Resten kan dere lese her!

 




 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar