Hilde E. Restad blogger om amerikansk utenriks- og innenrikspolitikk, kultur og historie. / Hilde E. Restad blogs about American politics, society, and culture.
fredag 3. august 2012
Utenrikspolitisk idioti
Spørsmål: Hvorfor opptrer håpefulle presidentkandidater som idioter på verdens scene i valgkampen?
Hvis man godtar spørsmålets strenge og generaliserende betingelse kan vi kanskje si:
Svar: Fordi de ikke kan noe om utenrikspolitikk.
Så kan man gjerne spørre hvorfor det, som vel er et mer interessant spørsmål. Svaret her er nok det samme for amerikansk som for norsk politikk: velgere er generelt sett mer interesserte i de nære spørsmål enn i de (geografisk) fjerne, og veldig få velgere stemmer på en presidentkandidat over en annen basert en utenrikspolitisk sak (med noen spesifikke unntak, som for eksempel Floridas cubanske amerikanere).
På samme måte er det få vordende presidentkandidater som ønsker å bli president på grunn av utenrikspolitikk. Woodrow Wilson uttalte jo som kjent før han entret Det hvite hus at det skulle være en skjebnens ironi dersom hans presidentperiode skulle vise seg å handle om utenrikspolitikk, siden han ble valgt på en progressive politisk plattform som handlet om innenrikspolitiske reformer. Første verdenskrig var ennå ikke å se i horisonten.
For øvrig var valget i 2004 et viktig unntak fra denne generelle regelen, da Bush administrasjonen gjorde en iherdig innsats for å forsikre seg om at 11. september skulle være fremst i velgernes minne da de entret valglokalet. Der finnes selvsagt andre viktige unntak også (særlig i forbindelse med de to verdenskrigene, samt Den kalde krigen), men historiens brede valgpensel maler stort sett med innenrikspolitiske farger.
Dette innlegget er - som du sikkert har gjettet - inspirert av Mitt Romneys mindre heldige verdensturne (les: tur til England, Israel og Polen), men temaet er relevant i nesten hver eneste valgkamp. Håpefulle presidentkandidater sier mye rart om utenrikspolitikk, og det trenger ikke bare være fordi de er uerfarne. Det kan også handle om valgfiske. For eksempel kan det jo være et poeng å notere seg at det ikke bare er Romney som har sagt at Jerusalem burde være Israels hovedstad, slik han sa i en tale denne uken. I 2008, da Obama stod i Romneys sko, talte han foran AIPAC (American-Israeli Public Affairs Committee) i DC og hevdet at Jerusalem ville være Israels framtidige hovedstad. Likeså er det ikke en overdrivelse å hevde at USAs uforsonlige Cuba-politikk nok har vært et resultat av valgdynamikk heller en presidentkandidatenes personlig og/eller ideologiske overbevisning...
Også er det selvsagt viktig å poengtere at USA har hatt en del - utenrikspolitisk sett - meget erfarne presidenter, slik som for eksempel George H. W. Bush. Hans skjebne er i så måte en skremselshistorie: det at Bush Sr. stille og rolig loset USA og Sovjetunionen gjennom Den kalde krigens slutt, samt slo Saddam Husseins invasjon av Kuwait tilbake (for øvrig en operasjon som gjerne brukes som kroneksemplet på ekte multilateralisme fra USAs side) var fint lite verdt da amerikanerne stemte i presidentvalget i 1992. Da handlet det nemlig om økonomien ("it's the economy, stupid"), en litt nærere politisk sak som Bush Sr. ikke snakket overbevisende om (det hjap ikke at han i løpet av valgkampen avslørte at han ikke visste hva en kartong melk kostet) men som mannen fra Hope, Arkansas derimot aldri stoppet å snakke om. Så kunne Bill Clinton heller ingenting om utenrikspolitikk.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar