Hilde E. Restad blogger om amerikansk utenriks- og innenrikspolitikk, kultur og historie. / Hilde E. Restad blogs about American politics, society, and culture.
mandag 6. desember 2010
Gaypocalypse Now
Obama kritiseres mer og mer fra venstresiden for sitt begredelige lederskap innen viktige progressive politiske saker. Nå ser det derimot ut til at det er en liten mulighet for at det begredelige året kan avsluttes med en vinnersak for velgerbasen. "Don't Ask, Don't Tell" (DADT) er nemlig i vinden igjen. DADT er en Clinton-æra oppfinnelse som Obama gjerne skulle ha tatt knekken på. Loven fra 1993 skulle opprinnelig være en forbedring av eksisterende lov (som sa at det er ulovlig for homofile å tjenestegjøre i militæret), og stipulerte at man kan tjenestegjøre som homofil så lenge man befinner seg i skapet. Det er ikke er lov å spørre om noen er homofil (don't ask) og det er ikke lov å si at man er homofil (don't tell). Så, hvis alle bare holder kjeft og later som om alt er "normalt" kan altså homofile tjenestegjøre i militæret.
Denne åpenbart diskriminerende loven har blitt et sårt tema på venstresiden, og det er vanlig at demokratiske politikere er i mot den. Da Obama drev valgkamp i 2008 var han meget klar på at denne loven skulle han få endret. Hittil har han derimot (forutsigbart) latt saken ligge litt, da han har konsentrert seg om større prosjekter som skal gjennom i Kongressen. Men som vi jo vet tapte demokratene Kongressvalget, og fra og med januar kommer demokratene til å ha mindretall i Representantenes Hus og mindre flertall i Senatet. Tiden for å få gjennom en erketypisk demokratisk valgkampsak er altså NÅ.
Representantenes Hus fikk nemlig igjennom denne lovendringen i sitt kammer i mai i år, og rapporten utarbeidet av militæret (etter ordre fra Obama) som skal vurdere effekten av en slik lovendring er endelig ferdig. I forrige uke vitnet Forsvarsminister Robert Gates og Chairman of the Joint Chiefs of Staff, Mike Mullen, foran Senatets forsvarskomite hvor de anbefalte lovendring. I tillegg viser meningsmålinger at et flertall av amerikanere nå er i mot DADT. Med andre ord: hva venter Senatet på?
Jo, det venter på det Senatet alltid venter på i disse dager: 60 stemmer for noe som egentlig kun skal ta 51 stemmer. Den årlige vedtekten av forsvarsbudsjettet, som DADT endringen ville være en del av, trenger kun flertall for å gå igjennom. Men med så mange andre ting i disse dager kan man forvente seg stor mostand av en fåtall senatorer som kan stoppe debatten gjennom et parlamentarisk trekk kalt filibuster. For å stoppe en filibuster og få stemt over loven må man ha 60 senatorer av de totalt 100. Dermed driver det demokratiske lederskapet i Senatet for tiden en intens jakt på det magiske 60-tallet, noe som inkluderer republikanere. Blant annet håper man at republikanerne Susan Collins fra Maine og Scott Brown fra Massachussetts skal være behjelpelig. I tillegg er det verdt å merke seg at veteranen Richard Lugar fra Indiana utfordrer John McCain (motstander av lovendringen) og offentlig argumenter for at det bør blir en behandling av denne saken før neste Kongress inntrer. McCain har for øvrig - som med så mye annet i det siste - endret posisjon på DADT. Før var han for lovendring dersom militæret sa at dette ikke kom til å skade deres daglige virke, mens nå er han ikke fornøyd med rapporten som Gates la fram i Senatet i forrige uke og sier han ønsker mer debatt om dette til neste år.
Til slutt: Det er ikke sikkert at en seier over DADT ville gjøre alt godt igjen mellom Obama og hans egen venstreside, men det ville iallefall være en begynnelse.
Se forøvrig Daily Shows harselering over hele saken her.
Abonner på:
Legg inn kommentarer (Atom)
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar