Hvordan skal Obama bevise at han fortsatt er presidenten (noe Bill Clinton uheldigvis måtte minne amerikanerne på etter republikanernes mellomvalgsseier i 1994) og vise folket - og verden - at mens republikanerne har vunnet en seier, så blir ikke krigen avgjort før 2012?
Ved å tvinge gjennom den nye START avtalen med Russland i Senatet. Uheldigvis (i denne sammenheng) for presidenten er det nemlig slik at Senatet skal ratifisere diplomatiske avtaler med 2/3 flertall, noe som betyr 67 senatorer. Senatets utenrikspolitiske komite har allerede vedtatt (i september) å sende avtalen til Senatet for generell avstemning, og det med hele tre republikanske senatorers godkjennelse i komiteen (avstemningen var 14-4). Helt siden da har Det hvite hus forhandlet med Senator Jon Kyl (fra Arizona, som er partipisken (minority whip) til republikanerne i Senatet) for å sikre seg de trengte 8 republikanske senatorene. Demokratene har jo - inntil en ny Kongressperiode starter i januar - fortsatt 59 senatorer, mot republikanernes 41. Når den nye perioden starter vil demokratene ha 51, og det vil da selvsagt bli mye vanskeligere å finne 67 senatorer som stemmer ja på START avtalen.
START avtalen ble undertegnet med Russland i april i år, og er en fortsettelse av nedskjæringen av atomvåpen mellom de to landene som har pågått siden før Den kalde krigen var over. Det er en fortsettelse av politikken til både republikanske og demokratiske presidenter, inkludert Ronald Reagan.
Likevel, Senator Kyl har vist seg å være en vanskelig samarbeidspartner. Det hvite hus har gått med på mange kompromisser og hestehandler, blandt annet mye penger til "modernisering" av USAs atomvåpen, som jo går litt i mot hensikten med START avtalen, men nå har Kyl uttalt at han ikke synes det er noe poeng i å la Senatet stemme over dette før den nye Kongressen inntrer i januar. Neimenn sier du det.
Det hvite hus' svar har vært å ha en pressekonferanse i forrige uke med tidligere ærverdige republikanske sikkerhetsrådgivere (Henry Kissinger, James Baker III og Brent Scowcroft) hvor de alle støtter Obamas plan om snarlig ratifisering, og Obama har gitt Visepresident Biden oppgaven med å sørge for at dette skjer. Det hvite hus har altså bestemt seg for at selv om de strengt tatt ikke har et nødvendig antall stemmer i Senatet skal de offentlig utpresse nok republikanere ("støtter dere ikke tradisjonell republikansk sikkerhetspolitikk?!") til å stemme ja. Håpet er at resultatet blir ratifisering, samtidig som Obama fremstår som en sterk utenrikspolitisk president som fortsatt har makt til å få Kongressen til å gjøre som han vil. Foreign Policy mener avtalen er viktig og at Obama derfor satser på rett kort, men at det slettes ikke er sikkert nok republikanere deserterer til Obamas side for en suksessfull ratifisering.
Dette er altså langt fra en obskur diplomatisk avtale, men heller en arena hvor Obamas styrke som president kommer til å testes og en smakebit på de neste to årene serveres oss observatører.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar