fredag 15. oktober 2010

The Solid Democratic South?


 Dagens DC har fått spørsmål om onsdagens blogg: hva mener jeg med at sørstatene brukte å være innbarka demokrater? Dette stemmer jo ikke overens med dagens politiske landskap i USA, hvor den gjengse demokratiske velgeren gjerne befinner seg i kyststrøkene eller i storbyene?

Vel, dette er et meget godt spørsmål, siden det berører det politiske jordskjelvet som omkalfatret hele det amerikanske politiske landskapet fra og med midten av det 20. århundret. Med andre ord: dette må man kunne, skal man skjønne seg på hva som ligger bak dagens politiske skillelinjer over dammen!
Først en (kort, jeg lover!) bakgrunnshistorie:
Det demokratiske partiet er det eldste eksisterende politiske partiet i USA, og stammer fra Thomas Jeffersons dager (selv om selvsagt ikke har forblitt uendret) sent på 1700-tallet. Det republikanske partiet, derimot, ble grunnlagt i 1854 for å protestere mot de andre politiske partienes pro-slaveri holdning. Partiets base lå derfor hovedsakelig i nordstatene, hvor man ikke drev med slaveri lengre, samt statene vestover. Slagordet var ”free labor, free land, free men.” Det nye partiet fikk uhørt tidlig suksess når deres kandidat Abraham Lincoln vant presidentvalget i 1860, akkurat i tide til at borgerkrigen mellom nordstatene og sørstatene brøt ut våren 1861 da South Carolina bestemte seg for å bryte ut av unionen. Som kjent var ikke dette populært i Det hvite hus eller blant nordstatene, så en fire år lang borgerkrig fulgte. (Eller som sørstatene kaller det: ”The war of northern aggression.” … ) For øvrig var den amerikanske borgerkrigen en av verdens tidligste industrielle kriger, og antall tapte menneskeliv var meget stort – hele 620 000 døde. I det hele tatt var det en traumatisk opplevelse for begge sider, men siden sørstatene tapte og ble ”okkupert” av nordstatsmyndighetene fra 1865 til 1877 (den såkalte ”Reconstruction” perioden) satt dette politiske, sosiale og økonomiske spor i sørstatsminnet. Som kjent hadde jo Lincoln erklært slaveri for opphevet under krigen, så sørstatene tapte både den militære kampen og den økonomisk-politiske ”krigen”. Den bitterheten dette medførte gjorde altså generasjoner av sørstatsfamilier til ihuga demokratiske velgere ved urnen – sørstatene var ”solid” for Det demokratiske partiet rett og slett helt til borgerrettighetsperioden. 
 Nå blir dette selvsagt en grov skisse av historien hvor mange nyanser uteblir (for eksempel Dixiecrat-valget i 1948), men det som er helt klart er at det først var når borgerrettighetsbevegelsen på 1950- og 60 tallet fikk støtte i Det demokratiske partiet – og da særlig av John F. Kennedy (som var president fra 1961-1963) at det var duket for en grunnleggende endring i partitilhørighet og partiidentitet. Demokrater sier gjerne at det var rasisme som fikk republikanerne til å vinne over sørstatene fra og med denne perioden, som en klar protest mot borgerrettighetsbevegelsen, mens republikanerne sier det var økonomiske og kulturelle årsaker. Det som er helt klart er at det tok mange tiår før forvandlingen var komplett. Først begynte velgere i sørstatene å stemme på republikanske presidentkandidater (for eksempel Richard Nixon i 1968, som jo vant). 
 Men de identifiserte seg slettes ikke som republikanere. Litt etter litt, med hvert valg, ble det flere og flere som stemte og identifiserte seg som republikanere. Ronald Reagan på 1980-tallet fikk fortgang i prosessen, men ikke før mellomvalget i 1994 – faktisk! – så man det endelige resultatet av den geografiske ombyttingen av partitilhørighet i USA: En stor gruppe unge, mannlige representanter og senatorer seilte inn i Kongressen som republikanere fra sørstatene. Newt Gingrich (som igjen er på banen nå som mulig presidentkandidat i 2012) ble lederen for republikanerne i Representantenes Hus og utfordret Bill Clinton nådeløst og endeløst (jf. påfølgende etterforskning om Whitewater og Lewinsky).
Samtidig som sørstatene altså ble mer republikansk i siste halvdel av det 20. århundret, har også denne regionen vokst kraftig i antall innbyggere og verdiskapning – med andre ord, den er blitt mer og mer viktig politisk sett og mer og mer innflytelsesrik. Følg med på mellomvalget i november for å se hvordan delstatene stemmer...!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar